VV Avereest wint derby in Dedemsvaart met 0-1

Het was alweer een tijdje geleden dat Avereest echte derby’s kon spelen in competitieverband. DKB uit in de vierde klasse was het meest dichtbij, maar Nieuwleusen of Dedemsvaart kon alleen in een klasse hoger worden bestreden. Zaterdag 17 november was het weer zover, uit naar Dedemsvaart om te voetballen tegen SCD’83. De wedstrijd werd met een flink portie vechtlust gewonnen met 0-1. Avereest stond elkaar half op sportpark ‘de Boekweit’.

Er waren de nodige wijzigingen in het elftal te zien. René Koster is geschorst, Job Lamberink gestopt en Yorick Bonen is nog steeds geblesseerd. Sven Joosse strompelde donderdag het trainingsveld af. Daar kwam ook Léyon Courtz bij, die in de warming-up afhaakte. Nick Buiter verving Koster met verve achterin, Jos Gruppen kreeg de kans in de spits en greep deze met beide handen aan. Niek Kuiper kwam erin in plaats van Courtz. Dit maakte dat Jasper Noeverman werd opgehaald bij het tweede elftal, hij sloot aan op de bank.

VV Avereest begon fel en gretig aan de wedstrijd. In de 3e minuut stond Jurgen Visscher vogelvrij op de vijf meter, maar hij kreeg de corner niet op doel gekopt. Duels werden gewonnen, al werd SCD ook gevaarlijk in de beginfase. Erik Wencker kapte zichzelf vrij maar schoot naast. Ook Tim Dekker kreeg de bal niet op goal van buiten de zestien. Ondanks dat beide ploegen kansen kregen, had VVA zichzelf moeten belonen in het eerste kwartier. Een aanval over meerdere schijven belandde bij Jos Gruppen, die zich ontdeed van twee verdedigers. Zijn schot met buitenkant rechts ging echter langs de verkeerde kant van de paal.

In het vervolg van de eerste helft werden geen grootse kansen meer uitgespeeld. SCD probeerde het veelal met de lange bal van Frank Redder, maar dit werd steeds beter in de kiem gesmoord. Niek Kuiper kwam nog een keer vrij voor de keeper, maar kreeg een lastige voorzet niet op het doel gevolleyd. Toch ging Avereest met een voorsprong de kleedkamer in. In de 43e minuut leed Peter Joosten balverlies na hard inspelen van Redder. VVA nam over en Marcel Dijk werd gezocht. Hij had een listige pass in huis, welke tussen de centrale verdedigers viel. Jurgen Visscher wist zich wel raad met deze situatie en haastte zich met bal richting de keeper. Hij omspeelde de doelman en schoof rustig binnen: 0-1! De feestvreugde was groot aan Avereester zijde, wat goed te horen was. Overal om het veld stonden supporters van VVA om hun vlaggenschip aan te moedigen. SCD zette nog even aan voor de rust, maar de uitploeg bereikte de rust.

Na rust ontstond een boeiend voetbalgevecht waarbij Avereest echt heeft laten zien dat ze elkaar half staan. Er werd geknokt voor iedere meter en de defensie van Avereest gaf geen meter weg. Ondanks de aanvalsdrang van SCD bleef Avereest rustig en deed geen gekke dingen. De thuisploeg probeerde het wel, maar kreeg geen grote kansen bij elkaar gevoetbald. Na wat wisselingen stond SCD na een minuut of zeventig al met vier aanvallers op het veld, maar Kevin Buiter positioneerde zich constant goed voor de Avereester defensie. VVA kreeg nog een paar mogelijkheden, maar kon de wedstrijd niet in het slot gooien. De aanvallend ingestelde spelers gooiden zich voor elke bal om zo hun defensie te ontlasten.

Toch kreeg Dani Docter het nog even druk aan de linkerkant. De ingrepen waren gedurfd, maar slaagden met vlag en wimpel. Met een gewaagde sliding verwerkte hij een inzet tot corner en even later schouderduwde Docter zijn man in de zestien aan de kant om het duel te winnen. Het gebeurde fair en er was daarom geen aanleiding tot een penalty. Toch bleef het spannend in Dedemsvaart. Linkspoot Breukelman kreeg de grootste kans om gelijk te maken, maar zijn vrije trap spatte keihard uiteen op te lat. Keeper Zwijns werd daarbij geholpen door de dwarsligger, maar speelde verder een solide pot.

Niek Kuiper werd vervangen voor Remon Pielman aan de rechterkant en even later maakte Dinand Pelman zijn competitiedebuut door de moegestreden Jos Gruppen af te lossen. Dinand werkte hard als controleur naast Kevin Buiter maar ook mag de invalbeurt van Pielman worden benoemd. De aanvallen via de linkerkant van SCD werden onschadelijk gemaakt door Pielman en Wouter Nouwels, al kreeg Redder toch nog een paar crossballen de zestien ingeslingerd. Keeper Zwijns kon bijna alles uit de lucht plukken, maar moest een keer handelend optreden. Een hoge voorzet werd laag teruggebracht in de vijfmeter, maar Zwijns reageerde uitstekend met zijn voet om daarna de bal in zijn handen te grijpen.

SCD’83 kreeg het niet klaargespeeld om VV Avereest een tegentreffer te bezorgen. De stand bleef 0-1 in het voordeel van Avereest! Het was misschien niet helemaal verdiend, maar wel terecht. De vechtlust van Avereest werd beloond en SCD legde zich neer bij de minieme nederlaag. Noemenswaardig was wel de ontvangst in Dedemsvaart, waarbij de selectie een flink aantal munten burgemeester mocht maken in de kleedkamer. Dit wordt zeker gewaardeerd! De overwinning werd gevierd maar was ook nodig. Avereest heeft nu negen punten na acht wedstrijden en gaat volgende week op bezoek bij ZZVV, de club van oud-trainer Rick Mulder.

Opstelling VV Avereest: Zwijns; Nouwels, N. Buiter, Binnendijk, Docter; Kuiper (Pielman), K. Buiter, M. Dijk, J. Dijk; Visscher, Gruppen (Pelman).

Klik HIER voor de foto’s.