Spierpijn

Waarom is spierpijn de tweede dag na het sporten het ergst? Zijn spieren echt zwaarder dan vet? En wanneer moet je eigenlijk stretchen?

Spierpijn is een gevolg van overbelasting van je spieren. Er zijn kleine scheurtjes in je spierweefsel ontstaan. Je lichaam begint deze meteen te herstellen, maar na 48 uur is dit proces op zijn hoogtepunt. De spierpijn is op de tweede dag na het sporten daardoor het hevigst. Daarna zal de pijn langzaam minder worden. Zo kun je je spierpijn verzachten.

Zijn spieren zwaarder dan vet?

Het klinkt als een goede smoes: “Ik ben niet dik, ik ben iets te zwaar omdat ik zo gespierd ben!” Maar het is echt waar: spiermassa weegt meer dan vetmassa. Veel mensen die starten met sporten om af te vallen zijn na een paar weken dan ook hevig teleurgesteld als de weegschaal niet minder, maar meer kilo’s aangeeft. Juist als je begint met sporten, is de kans groot dat je zwaarder wordt.
Maar dat is juist een goed teken: je hebt – als het goed is – spiermassa gekweekt.

Sporten met spierpijn: doen of niet?

Als je je vorige workout nog voelt, mag je dan alweer gaan sporten? Helpt het tegen je spierpijn?
Je kunt het beste even rustig aan doen als je pijnlijke spieren hebt, maar stilzitten is ook niet goed. Een beetje bewegen bevordert je herstel, maar overdrijf het niet. Train niet te zwaar en belast andere spieren dan de spieren waarin je spierpijn hebt.

Moet je voor of na je training je spieren stretchen?

“Wanneer je het beste kunt stretchen is afhankelijk van je doel. Bij stijfheidsklachten die je gewrichtsfunctie beperken, zul je door de dag heen moeten rekken. Hoe meer je investeert in het terug op lengte brengen van de spier, hoe sneller je dit voor elkaar krijgt.
Voor het verbeteren van de prestaties bij een sportactiviteit is rekken vóór aanvang de beste keuze. Gebruik bij voorkeur actieve of dynamische rektechnieken. Wil je na afloop van een intensieve sportsessie je spieren juist tot rust brengen, bijvoorbeeld als cooling-down, dan is vanzelfsprekend na afloop de beste optie”, aldus fysiotherapeut Mark Chen.