Verdiend punt in de tas tegen de koploper

Op zaterdag 23 november 2019 mocht Der Zweiten samenkomen in de kantine om richting Gramsbergen te rijden. Leider YB was haastig op zoek naar boetes van de afgelopen twee weken, maar alleen KP maakte wat genante grappen over anderen waardoor Kami er ook maar eentje inslingerde over KP. Tot zover het niveau in de Thoezighaven. Leider van vandaag Pascal had moeite met het regelen van de taken die hij vandaag had, maar deed het uiteindelijk met verve. Daarover later meer. De tas stond in de auto en Frans kon zijn batterij richting Gramsbarre rollen. Dolly Dot probeerde zijn telefoon op allerlei manieren in te pluggen om batterij te besparen, maar de VW van Frans gaf geen kick.

De vrolijke mannen van Gramsbergen 3 stonden ons al op te wachten en we werden keurig verwezen naar kleedkamer A. Het werd ons ook geadviseerd om warm te lopen op het stuk trainingsveld achter het kunstgrasveld, maar dat had zegmaar ook anders gekund. We liepen met vijf andere teams in de polonaise omdat er verder geen ruimte meer was, we konden nog net een stukje gras claimen voor een positiespelletje. Ondanks de rommelige warming-up was de sfeer gemotiveerd en hadden de mannen er zin in om er een potje van te maken op het strand van Gramsbergen. ‘Meer zand, minder gras!’ is het motto van veld 3. Vooraf had Frans zijn basis-elf kenbaar gemaakt: Baard; Kami, Hein3, Hunters, Wok; Dolly Dot, Moutarde en Jonkie ©; KP, Pascalorie en Arjen, die voor het eerst overkwam van één. Op het bankie zat de warme Quido, SVD en Mug. Haas was geblesseerd maar kwam kijken, Noef en Spaik geblesseerd maar hebben de hele dag een straat erin lopen rammen, Joost had informatiedag van Robocop in Utrecht.

Wacht even. KP op rechtsbuiten? Die knappe Pielman? Floreren, krijt aan de schoenen, een smerig rechterbeen zoals Hans Kraaij JR dat zegt? Nee, dat alles niet. KP moest er zelf ook hard om tieren dat hij voorin was geposteerd, maar het had een reden. Rowin had het ervoor over en zei tegen Frans: ‘’Ik ga donders hard werken vandaag’’. En dat dut e! Zwoegen, looplijnen dicht, aanvallend zijn steentje bijgedragen. Op die plek hoeft KP minder zijn rug in het duel te draaien, wat minder gevaar oplevert. Heerlijk. Een actie lukte, eentje. Op de middenlijn aan de kant van de dug-outs. Á la Kennedy Bakircoglu ging KP van hup, hup naar zijn rechter. Verdediger het bos in, die knappe Pielman direct vastpakte en neer gooide. KP stierf ter aarde en glimlachte al. Het was gelukt. Actiebeasten. Vol trots keek hij naar de bank, waar YB grinnikte en een gebaartje maakte.  Trainer Frans keek niet op of om en was bezig met zijn organisatie. Hunter kon het waarderen en Dolly Dot checkte zijn Snapchat. De scheids floot voor de vuile overtreding en KP huppelde snel weer naar zijn positie om aanspeelbaar te zijn. Hij stuurde Kami op pad, die er zowaar een corner uithaalde. KP was na 83 minuten kapot en dat was te zien. Vreselijk.

De wedstrijd begon en Avereest had een prima strijdplan. Hunters stopte er volgens strijdplan mee na vijf minuten, de warme Quido kwam erin, Wok centraal. Gramsbergen had meer de bal, probeerde te voetballen en deed dat ook best aardig. Voor VVA was de organisatie belangrijk om zo ook in balbezit aan te kunnen vallen. Dolly Dot had moeite met de sterk spelende nummer 11 van Gramsbergen, die veelvuldig diepging over de linkerkant. Het gevaar werd vaak geneutraliseerd, maar soms kwam de thuisploeg er een beetje doorheen. Een hoge bal werd goed meegenomen door 11, maar de scheids constateerde hands en floot af. 11, wiens arm helaas niet meer volledig is, riep boos: ‘’Maar dat kan toch helemaal niet!’’ De bank van Gramsbergen proestte het uit en schaterlachte om de uiting van 11. Reden voor Avereest dat het wel goed zat, waarna we dan ook meetierden. Avereest creëerde wat schotkansjes, maar werd niet bijzonder gevaarlijk. Eigen keeper Baard was alert en actief vandaag, stond ver van zijn lijn waardoor hij vele diepteballen kon onderscheppen. De wedstrijd verliep zoals verwacht. Gramsbergen iets beter, maar Avereest hield zonder teveel moeite stand en probeerde ook aan te vallen. Toch kwam Grams wel op voorsprong. Pascalorie werd afgevlagd voor buitenspel, maar de ref nam het signaal niet over. In de tegenaanval werd Dolly Dot te kakken gezet en viel de bal na een wat gelukkig ‘overstapje’ ineens voor de spits. Hij kon door en knalde binnen. De dreigende Arjen gromde een keer en werd vaker gezocht. Ons raspaardje was gedreven en creëerde genoeg voortzettingen. Rust.

In de rust werd Dolly Dot gewisseld voor Mug. Conclusie was dat we prima in de wedstrijd zaten, maar dat we wel wat moesten gaan doen, proberen om voor de gelijkmaker te gaan. Moutarde dirigeerde en de rest wilde ook. VVA kwam welwillend uit de startblokken en Mug zat er direct bovenop. Samen met KP en Kami wonnen ze duels aan de rechterkant, wat resulteerde in druk en een goede voorzet van Mug. De hoge bal werd niet goed ingeschat door de verdediger, maar wel door Pascalorie. Zorgvuldig volleyde hij de bal in de lange hoek, de armen gingen omhoog maar ook in de nek omdat de Gramskeeper in een uiterste krachtsinspanning de bal alsnog uit de lange hoek kreeg. De werkelijke wereldsave hield Gramsbergen op de been, waarna Grams in de aanval erop een dot van een kans kreeg. De sterkspelende verdediging van VVA werd uit elkaar gespeeld, maar in de zestien had een Grambarrenaar er ineens geen zin meer in. Hij viel om terwijl hij ook in kon schieten van 8 meter. Baard bedankte de man vriendelijk en stuurde Avereest weer ten aanval.

Avereest wilde er echt wat van maken en dat was te zien. Met veel strijdlust en teamspirit werden de duels aangegaan, maar werd er ook prima gevoetbald. Gramsbergen had niet meer het overwicht in balbezit van de eerste helft en het gevecht speelde zich meer en meer af op de helft van de thuisploeg af, of op het middenveld. Natuurlijk was het oppassen voor het degelijke groen/wit, maar Baard bleef attent buiten zijn zestien en Kami, Hein, Wok en Quido speelden echt een goede wedstrijd met elkaar. Avereest moest verdedigend een paar keer ingrijpen, maar deed dat met overgave waardoor er ook direct weer een tegenaanval ontstond. Hein3 onderschepte kordaat en stak het middenveld over. Hij stak Arjen weg als een volleerd architect, maar Arjen werd naar de zijkant gedreven waardoor zijn schot langs de keeper in het zijnet belandde.

Avereest drukte een kwartier lang goed door, maar moest toen even op adem komen. De vlaggende Dolly Dot werd getest door de staf van Gramsbergen, maar legde rustig uit dat het buitenspel was. Een ander schot ging voorlangs en zo ging VVA zich opmaken voor een laatste kwartier waarbij de gelijkmaker het doel was. SVD werd ingebracht voor de moegestreden Pascalorie, die zich (zoals hij dat zo mooi kan) al mopperend richting de kleedkamer verplaatste. ‘’Hoe kan je nou een verdediger voorin laten staan en je spits wisselen als je achter staat. Ik ga douchen.’’ KP bleef onverstoorbaar en bleef werken. Sven had wat last van zijn groeispurt en kreeg vooraf een ibu400mg om te knallen in het laatste kwartier. De beste knul heeft vorige week zijn eerste gol voor Avereest gemaakt bij Das Dritten en sleurde zich lekker in de wedstrijd ondanks dat dat niet af te zien was van zijn warming-up. Afijn, de gelijkmaker viel wel en hij was in de buurt van het moment! Prima dus. Erik was inmiddels doorgeschoven richting de spits om Gramsbergen één op één te laten spelen, echter ging Gramsbergen ook met vier voorop spelen waardoor de uitmundende Wok niet door kon schuiven. Jonkie moest werken op het middenveld samen met Mug, die hem er doorheen sleepte. Na voorwerk van Arjen en Jonkie kreeg Avereest een corner, wat wederom een hoekschop opleverde.

Jonkie trapte de bal bij de eerste paal, waar Erik de lucht in ging. De bal leek tegen een rechtopstaande arm te vallen, waarbij de scheids de fluit al in de mond deed. Toch floot hij nog niet, maar de bal bleef in de zestien en viel bij Erik. Moutarde wipte de bal omhoog, maar werd daarbij gehinderd door Gramsters. Moutarde viel, riep HÉÉÉ en kon niet meer verder in zijn actie. De scheids liet het fluitje vakkundig in het zand vallen, pakte het blaastuig op en gaf een strafschop! Het harde werken ging beloond worden. Moest! Moutarde neemt echter geen stilstaande ballen meer en captain Jonkie nam zijn verantwoording. Nadat hij in minuutje 73 zijn linkerbeen weer in zijn heup had gedrukt na een volledige mispeer in de hoek, had hij nog een aantal passes gegeven en voortzettingen van Gramsbergen geblokt. Zijn smerige linkerbeen was weer hersteld, Jonkie bleef koel en schoof de bal in de hoek nadat de Gramskeeper al 3,5 meter naar voren was gerend. 1-1!!

Toch was de wedstrijd nog niet gespeeld. In de slotfase was Baard daar. Een corner werd goed ingekopt door een groen/witte, maar Baard ging gestrekt naar de hoek plofte de inzet uit de hoek met zijn pols. Fantastische redding! Ook Quido bleef bekwaam de linkerkant verdedigen en zodoende kwam Avereest niet meer in de problemen. Het punt werd behaald en de blijdschap was groot. Met zoveel teamgeest en vechtlust een punt de tas in smashen, dat voelde goed op het zandveld in Gramsbergen! Pascal was op de hoogte van de eindstand en deelde tevreden handklapjes uit aan zijn teamgenoten. Wat een lekker puntje tegen de koploper.

In de Thuishaven moest Dolly Dot na twintig minuten naar huis. Zijn telefoon viel uit en al huilend en schreeuwend beende hij zich stampvoetend naar zijn fiets. Als Frans hem op de heenweg nou gewoon een stukje batterij had geschonken, had hij het gered tot 19:00u. Nu niet. Ook Jonkie ging naar huis, de hond uitlaten. Frans had nog een promotie voor Pascal op papier gezet ’s avonds: ‘’Pascal, wij hebben, nadat jij de kantine vanavond hebt verlaten, unaniem als groep besloten dat jij de rest vh seizoen leider bent. De passie en het verantwoordelijkheidsgevoel welke jij in je rol legt vinden wij fantastisch. Als beloning en waardering zul jij na afloop van elke wedstrijd van de spelersgroep een kannetje bier ontvangen. Hulde aan deze promotie!! Groeten de spelersgroep! PS: Doordat het dus unaniem is besloten, is er geen mogelijkheid voor discussie of diskwalificatie van deze benoeming!!’’

Leider YB stond later bij de Strobaal FM achter de bar, waar raspaard Arjen behendig constant bier haalde zonder bandje. De gruntende metalzanger keek zichtbaar tevreden (Kleppiedikke) en had nog een lofzang over Moutarde, die nooit slecht speelt volgens Dunnink JR. Mooie dingen! Op naar volgende week, dan wachten we Kloosterhaar 2 op. Groeten uit Amerika!