Verslag van een therapeut.

Het is de eerste week van april als ik de opdracht krijg van DGL om een paar dagen met de keeper op te trekken. Een beetje context hierbij:
Aangezien de resultaten van het halstokvlaggeschip van VVA de laatste tijd zo dramatisch zijn heeft het bestuur mij als therapeut ingeschakeld om een aantal weken met de meest prominente heerschappen van dit elftal wat dagen door te brengen om hun getergde breinen en geknakte ego’s in kaart te brengen en waar nodig bij te kaasschaven.

De eerste paar dagen heb ik dat gedaan met het hoveniersduo Ecke en Pinkel. Er bleek hier flink wat frustratie te leven maar van een echt 1 op 1 gesprek is het gezien de drukte niet gekomen. Sterker nog, toen ik mezelf terugvond met een handvol graszaad en een aanhanger zwarte grond en de beide heertjes de snackbar in zag gaan kreeg ik zelfs het idee dat ze me niet helemaal serieus namen.

Een paar dagen met de broers Kale Pirlo en Denise leverde me ook een boel taferelen op. Denise bekogelde me met laptopaccu’s en randomreaders toen ik hem vroeg of hij een rijbewijs bij zich had en Kale Pirlo wou alleen maar pasta maken en pokeren (op mijn kosten).

En dus de opdracht om mij op een mooie ochtend te melden aan de Zwolseweg en zo de confrontatie aan te gaan met een van de meest uitgesproken clubmensen van de vereniging.

Stomverbaasd ben ik als op het opgegeven adres niets wijst op de aanwezigheid van een topkeeper. In het grote raam staan een aantal bekers en een heleboel vlees en worst. Een kruidige rookwolk trekt over het pand. Dit moet een vergissing zijn. Maar dan steekt plots een koddige blonde kop uit het raam en roept in onvervalst engels schots: :”aye mate , da fuck are ya doing ere?” Ik meld hem het doel van mijn aanwezigheid en de voordeur gaat open.

“Ik had je niet zo vroeg verwacht” sprak de blonde reus joviaal. “Biertje?” Beleefd wijs ik hem erop dat het pas 6 uur ’s morgens is. “Aight” Na wat beleefdheden te hebben uitgewisseld verteld de keeper dat zijn naam tegenwoordig Oublie is en dat niemand zijn echte naam meer weet. Op de vraag wat hij hier van vind worden zijn ogen vochtig. “Prachtig, echt prachtig”

De beste man doet me wat denken aan Hagrid uit de bekende Harry Potter reeks.

Hij verteld dat hij net terug is van een weekendje nachtvissen met zijn neef.

Op de vraag of dat zijn grootste hobby is antwoord hij ontkennend: “mijn grootste hobby is naast m’n werk alles van de Glasgow Rangers”

Oublie smijt al pratend een paar pizza’s in de oven. “Ik denk echt dat de slechte resultaten niet geheel mijn schuld zijn, maar het feit dat ik nooit de nul houd word wel een dingetje”

Ik vraag hem wat zijn plaats in de groep volgens hem is. Hier denkt Oublie een tijdje over na. “Weetje, als keeper ben je sowieso een soort buitenbeentje. Als je wint ben je de man maar als je een keer een foutje maakt ben je gewoon de pisang”. Peinzend draait hij een shagje. “Het hangt er ook vanaf wie er allemaal zijn. Sommige gasten mis je gewoon” Als ik vraag wie dat dan zijn word weer lang getwijfeld. “Porno is lang weggeweest. Nadat hij afgelopen Kerst de film Costa heeft gezien heeft hij een half jaar gewerkt als propper in een club. Maar nu is hij er na 3 arrestaties er wel klaar mee en is hij er zaterdag weer bij” Oublie begint te schuddebuiken van het lachen en giert “hij is zo bruin als een emmer stront” Dan denkt de doelman nog een tijdje na en begint hardop te peinzen: “Luigi is nu wel weg. Die gaat zomaar even een halfjaar naar Aruba, walnoten sorteren of zoiets. Maar Eltoy doet wel weer mee, dat moet een boost geven”

Zoals afgesproken met de club vraag ik hem voorzichtig naar zijn relatie met DGL. “Nou dat zit wel goed. Hij weet immers hoe het is om een tegendoelpuntje te krijgen. Hij noemt mij ook altijd als eerste bij het oplezen van de opstelling”.

Ik besluit om de eerste dag rustig te doen, en we spreken de volgende dag af in zijn vrachtwagen om tijdens het chauffeuren nog wat te bespreken.

“Tegen OZC zaterdag moeten we toch een keer kunnen winnen” barst hij los. “In de uitwedstrijd verloren we omdat Ecke een stomme penalty weggaf. Dat gaat hij nu echt niet meer doen”. (?)

Peinzend eet hij een paar gehaktballen en verzucht dan dat we Malibu misschien maar eens als linksback moest proberen. “Die jongen kan wel goed in de weglopen”

Ik observeer de meeste tijd en laat Oublie lekker aan het woord. Hij verteld zijn levensverhaal en ik krijg diepe bewondering voor hem en opmerkelijke levensstijl.

We houden het even luchtig als we na werktijd een paar nieuwe trainingsbroeken voor hem halen.

“De pubquiz, dat was mijn moment man. Je had die koppen van Kale Pirlo, Denise en Beer moeten zien. Onbetaalbaar!”

We eten bij het restaurant van zijn Egyptische buurman en voorzichtig begin ik hem mijn conclusies te vertellen. Ik zeg hem dat hij zaterdag de 0 kan gaan houden als hij er zelf maar in geloofd.

Zijn grote groene ogen worden weer vochtig en hij slaat me joviaal een paar gekneusde ribben. “Ik ga de 0 houden” buldert hij. “ik ga een penalty pakken, 3x een 1 op 1 stoppen en ik lach ze allemaal de moeder!” Ik veeg de shoarma uit m’n haar en spoor hem verder aan. “zelfs mijn uittrappen gaan goed en de corners zet ik goed neer”

Ik voel dat mijn doel is bereikt en neem hartelijk afscheid met de boodschap dat ik zaterdag kom kijken.

Als laatste ga ik nog snel langs Katoekan om hem te verduidelijken dat hij zich niet moet laten afschrikken door de druk die de spits positie hem oplegt. “Gewoon een doelpuntje maken” zeg ik hem broederlijk.

Die zaterdag zag ik dat het goed was.

’s Avonds ging te telefoon. De lange gierende snikken verraadde dat het Oublie was. De nummermelding overigens ook. “Ik heb gedroomd dat Ronald Koeman belde en vertelde dat hij me op wou nemen in de selectie. Sergio Padt had nu een dierentuingids mishandeld en ik was zijn vervanger. Maar ik wees hem af omdat de bondscoach van Schotland net iets eerder was”

Ik wist niet goed wat ik ermee moest maar feliciteerde hem hartelijk met zijn heroïsche optreden.

De keeper vermande zich en vertelde dat hij lekker dronken ging worden dit weekend.

Mijn werk is fantastisch,

De Therapeut.