Verslag Nieuwleusen 8 – VVA 3

Jan Veijer

De man die de meesten kennen als Bert, goeie maat van Ernie. Vroeger draafde hij op het hoofdveld in het eerste. Haren tot op zijn achterste. Vaak te vinden op death-metal feesten, midden in de moshpit. In zijn vrije tijd is hij danser. Hij zoekt vaak een plekje achter de DJ om iedereen van zijn moves te laten genieten. Toen hij zijn paardenstaart eraf liet knippen is hij nog enige tijd aanvoerder van het tweede geweest. Tot hij uiteindelijk zijn ware roeping vond; speler van Das Dritten. Hij voedde ons op, leerde ons manieren, maar boven al; voetballen. Enkele jaren terug alweer scheurde hij zijn kruisband. Omdat hij toen al een van de ouderen was, (gelukkig voor hem is # al ruim in de 90) dachten de meesten dat hij zijn laatste kunstjes had laten zien op de velden. Maar daar dacht Bert anders over. Hij liet zich opereren, ging revalideren, ging trouwen, overleefde corona, en.. verscheen weer op training. Heel voorzichtig begon hij weer minuten te maken. En de dag waar hij het allemaal om deed was gister eindelijk daar. Negentig minuten. Wat? Meer dan honderd zelfs!

Nieuwleusen 8 stond op het programma. VVA 3 stond er goed voor. Bij winst zouden we zelfs de koppositie kunnen beklimmen. Iedereen kwam gemotiveerd aan op sportpark de balk om van daar gezamenlijk naar nieuwleusen te rijden. Bert ging rechtstreeks. Op zijn Harley. In zijn blote bast. Het was -15. Dogger kwam uiteraard vanaf Groningen naar de Balk. Hij heeft tegenwoordig een snor. Het was de verjaardag van Meulknik AKA kratjesman.

De opstelling was als volgt:

Goal:

Oublie

Verdediging:

Jaapie, Daanvoerder, Bert, Katoekan

Middenveld:

Koksie, Mini Katoekan, Pavement, Meulknik

Aanval:

Sven, Puddy

Op de bank zaten:

Jo Gruppen, Dogger met snor, Ecke (vond hij zwaar onterecht als beste voetballer van VVA) Louigi en Kale Pirlo

# hanteerde de vlag

Avereest stond een stuk boven de buren uit Nieuwleusen op de ranglijst, maar bij de buren voetballen is altijd een wedstrijd appart. Ook wisten we dat Nieuwleusen makkelijk kon scoren, gezien het aantal doelpunten dat ze reeds gemaakt hadden. Maarja, dat kun je over ons ook zeggen. We speelden op een ondergrond wat ze ‘natuurgras’ noemen. Dit is gebaseerd op kunstgras, alleen de technologie is nog niet zo ver laten we maar zeggen. Sommigen kwamen er voor het eerst achter waarom er van die noppen onder balliepattas zitten.

Het spel begon evenwichtig. Maar het duurde niet lang voordat Nieuwleusen op voorsprong kwam. Een klein foutje had gelijk grote gevolgen. Niet veel later kwam Sven na een mooie combinatie een op een met de keeper. De laatste man van nieuwleusen dacht hem nog te kunnen stoppen met een sliding, maar schopte hem eigenlijk van achteren neer. Normaal gesproken is dit een rode kaart en vrije trap, maar de scheids wist zich een regel te herinneren; Penal en geen kaart. Enfin, Puddy nam de penal en we stonden weer gelijk. Bert zette ondertussen alle lijnen uit. Hij dirigeerde iedereen tot perfectie. Toen hij de bal weer even had, wilde hij die op een briljante manier passen naar een medespeler. Helaas gleed hij op zijn muil en kon de spits zo maar naar Oublie lopen. Een Schot op doel was raak. Maar we waren beter dan Nieuwleusen. We kregen meer kansen en een daarvan wist mini Katoekan in te schieten. Hij en Pavement waren de motor van het elftal. Jagen, ploegen en ook nog de bal goed raken. Het duurde ook niet lang voor we op voorsprong kwamen. Sven maakte de 2-3. Maar onze keeper had zijn Oubliedje nog niet gehad, en besloot die voor rust dan maar te doen, zodat de wissels het in de tweede helft nog goed konden maken. Met 3-3 gingen we thee drinken.

Tweede helft kwam dan eindelijk onze sterspeler erin. Jaapie maakte nederig ruimte voor de hovenier Ecke. El Canto, zoals ze hem in brazilie noemen. Ook Jo kwam er in voor Muilknik en Louigi voor Katoekan. Enkele minuutjes  later kwamen Snogger en Kale Pirlo erin voor Koksie en Puddy. Even leek de wedstrijd minder belangrijk toen een speler van Nieuwleusen lelijk viel en bleef liggen met een zere nek. Omdat Snorger dokter is, of nou ja, hij heeft er ten minste 15 jaar voor gestudeerd, nam hij de leiding in het ondersteunen van het slachtoffer. Het duurde al met al een minuutje of twintig. Aangezien het -15 was, besloot ook Bert maar een shirt aan te doen. Het leek uiteindelijk mee te vallen met de Nieuwleusenaar, want hij liep op eigen benen weg.

De wedstrijd hervatte zich. Ecke was druk bezig zijn show te geven. Hij vroeg aan zijn tegenstander om even te kijken wat hij kon. Die aanschouwde dit vol eerbied. Later maakte hij nog ruzie met wat Nieuwleusens meest zachtaardige jongen moest zijn. ‘Voetbal is oorlog’, bromde Ecke. Dit hebben we op een bordje laten drukken.

Avereest kreeg steeds meer kansen. De voorsprong kon niet lang meer uit blijven. Na een paar mooie combinaties kreeg Snorrer de bal. Hij legde hem nog even lekker voor zijn minst slechte been en schoot hem prachtig binnen. Als een ware held stak El Snorro twee armen in de lucht en liet zich feliciteren. Paar minuutjes later wist Jo het net te vinden. Nieuwleusen leek zich over te geven. Sven maakte zelfs nog 3-6 met zijn chocoladebeen. Hij krulde hem zo mooi binnen dat de meesten nu niet meer geloven dat hij links is. De spits van Nieuwleusen reageerde zijn frustraties nog even af door de bal knoeperts hard, onderkant lat binnen te jagen.

4-6 dus. Prima resultaat. Na afloop analyseerden we alles nog even. Proosten met een ijskoud flesje bier op de verjaardag van Meulknik, vroegen Bert hoe het was om eindelijk weer de hele wedstrijd te voetballen. Hij was redelijk emotioneel. Bedankte iedereen, z’n ouders, zn buren, de leiders, z’n, fysio. Maar het mooiste vond hij, veel mooier dan de 90 minuten, z’n bruiloft, misschien wel geboorte van z’n kind, de panna van Kale Pirlo. “Zo veel klasse”, huilde hij.

Al met al, we gaan de week in als KOPLOPER dus. Mensen die mensen kennen met platte karren, we hebben interesse. Likje verf geven we er zo bij. Banden oppompen kunnen de meesten ook wel. Volgende week staat Berkum 10 op het programma. Daar hebben we nog nooit van verloren, dus dat beloofd wat! Komt allen om 14:30 naar sportpark de Balk en u kunt deze show live meemaken!